Categorieëen

Lijst laden
van achteren, van de zijkant en van de voorkant

Lijsten sieren de sfeer in de woonkamer en dragen bij aan een gezellige sfeer in huis. Ze kunnen worden opgesteld of opgehangen en zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en materialen. Dat is goed, maar wist u dat lijsten veel meer verschillen dan alleen het ontwerp? Zo kunnen bijvoorbeeld niet alle beeld of fotolijsten van achteren worden geladen. Hier kunt u zien welke voordelen dit kan hebben en welke mogelijkheden er zijn om een beeld of fotolijst van een bepaalde kant te laden.

Back-Loader

klemlijst van Nielsen

In het klassieke beeld of fotolijstje wordt de foto, tekening of afbeelding van achteren ingebracht. Dit is de traditionele vorm van het beeld of fotolijstje, dat tot tegenwoordig in de meeste lijsten bewaard is gebleven. Op deze manier is aan de voorkant niets te zien dat het uiterlijk van de lijst kan verstoren. Er mogen immers geen borgveren of klemmen zichtbaar zijn. De openingsmogelijkheid van het frame zit daarom aan de achterkant. Deze kan worden uitgerust met verschillende sluitsystemen zoals torsie- en klemveren, klemveren, klemmen of pennen.

De back-loaders zijn geschikt voor alle soorten beelden en foto's die voor een langere periode in het lijstje geplaatst moeten worden. Als de opening zich aan de achterkant bevindt, dan is meestal ook een goede houvast gegarandeerd, omdat alle delen van het frame stevig bij elkaar worden gehouden en het beeld er nooit uit kan vallen. Dit betekent ook dat u het kader moet verwijderen om desgewenst een andere foto of beeld in te voegen.

Front-Loader

Magnetisch kader van Halbe

Het tegenovergestelde van de achterlader is de frontlader, die vanaf de voorzijde is uitgerust. Dit type fotolijst is om vele redenen praktisch. Het grootste voordeel is dat u door het invoegen van de foto vanaf de voorkant optimaal kunt uitlijnen wat er in het kader zit.

Het HALBE magneetframe kan dienen als voorbeeld van een frame dat vanaf de voorzijde kan worden geladen. Het wordt geopend en gesloten door het gepatenteerde magneetframe-principe en maakt het mogelijk de afbeelding vanaf de voorzijde in te voegen. In tegenstelling tot torsieveren of Felxpins, vertonen frontladers vaak minder slijtage bij meerdere malen openen en sluiten omdat de frames ontworpen zijn voor frequent gebruik.

Een andere frontlader is het "Gallerina" frame van Deknudt in al zijn varianten. Dit kader is speciaal ontworpen voor het inbrengen van veel foto's en ansichtkaarten en kan worden geopend door het eenvoudigweg te openen, zodat u altijd snel toegang heeft tot de inhoud van de rand.

Side-Loader

In feite kunt u een beeld of fotolijst niet alleen van achteren en van voren laden, maar ook van opzij. Bij dergelijke lijsten is er vaak een zijbalk met een soort spleet waar het motief doorheen kan worden gestoken. Het frame werkt als een deur met een brievenbussleuf - alleen vanaf de zijkant. Deze manier van het invoegen van foto's of beelden is vooral praktisch omdat u direct toegang hebt tot de inhoud en in een handomdraai kunt uitwisselen wat er in de foto's of beelden staat.

Aluminiumlijst Quadro als Sideloader

Het 3D model van Skors als fotocompartiment is een uitstekend voorbeeld. Eén pagina biedt toegang zodat de afbeelding van links, rechts of boven kan worden ingevoegd, afhankelijk van hoe u het frame ophangt. Dit speciale model heeft ook het voordeel dat het fotoglas ontbreekt. Dit betekent dat zelfs kunstwerken die iets dikker zijn dan traditionele foto's of tekeningen die meestal ingelijst zijn, erin kunnen passen. Daarom zijn deze lijsten uitstekend geschikt voor kinderkunst, die ook kan worden bekleed met diverse voorwerpen zoals stickers, wol- of pijpreinigers en viltstof.

Een ander Sideloader model is de "Quadro" lijst van Mira. Het wordt geopend en gesloten door middel van stroken die eenvoudig van opzij worden geschoven. Dit geeft u constante controle over het beeldmotief en maakt het eenvoudig om het frame te bedienen. Zelfs de mooie lijst voor puzzels is een zijlader. Hiermee kan men het legspel direct op de achterwand puzzelen en de stroken van het lijstje aan het eind indrukken .

Regel – wat de juiste is...?

Welke van deze drie modellen u kiest, hangt vooral af van hoe vaak u het beeld of foto wilt veranderen. De klassieke manier om een beeld of foto in te lijsten is de backloader. Met dit model wordt ook het stof goed uit de buurt van het motief gehouden. Zo'n frame is nuttig voor elk soort foto of beeld, vooral als u het motief niet zo vaak wilt veranderen, omdat u het volledige kader moet verwijderen om de inhoud te herontwerpen. Bij bepaalde sluittechnieken, zoals torsieveren, kan er, afhankelijk van het model, slijtage optreden als de inhoud vaak wordt vervangen.

Als u vaker wilt wisselen wat in het frame tot zijn recht moet komen, dan zijn voorladers of bepaalde zijladers bijzonder praktisch. Deze maken een snelle toegang tot de binnenkant van het frame mogelijk en bieden daardoor de mogelijkheid om snel en eenvoudig te verwisselen wat zich in het frame bevindt. Bovendien is er geen gevaar dat het fotoglas breekt zoals bij een frame dat telkens volledig van de muur moet worden verwijderd.

Of u nu kiest voor een back-, front- of sideloader: Uiteindelijk gaat het vooral om het uiterlijk van het frame. De lijst moet immers overeenkomen met de foto of beeld en het interieur.