Categorieëen

Spieraam monteren in 4 stappen

Instructies in 4 stappen voor het correct monteren van een spieraam

Een spieraam is een houten constructie waarop een doek wordt opgespannen. Als u bij ons een spieraam bestelt, ontvangt u van onze leveranciers een spieraamset. De losse latten met wiggen zet u thuis in elkaar. We hebben ook kant-en-klaar gemonteerde spieramen in ons assortiment, maar deze zijn in minder formaten verkrijgbaar. Als u dus een groter doek in standaardformaat wilt opspannen of zelfs een spieraam op maat wilt bestellen, dan ontvangt u van ons de spieraamset.

De montage van het spieraam is niet moeilijk, integendeel! In slechts vier stappen is de slimme houten constructie klaar voor uw canvasdoek. Hoe de montage in zijn werk gaat en wat de vier werkstappen zijn, leggen we u hier uit.

Welke onderdelen bevat een spieraamset?

Als u bij ons een spieraam bestelt, ontvangt u altijd vier spielatten, de zijkanten. Daarnaast worden ook de wiggen (spieën) geleverd waaraan het spieraam zijn naam ontleent. Afhankelijk van het formaat (formaat betekent in dit geval of het een vierkant of rechthoekig frame is) en de grootte (de totale omtrek) heeft het spieraam extra dwarslatten, ook wel stangen genoemd, nodig voor de stabiliteit.

Leveranciers houden rekening met zowel het formaat als de totale omvang van het frame en rusten de spieraamset uit met het juiste aantal dwarslatten. Afhankelijk van de bestelling kan de spieraamset een of meer dwarslatten bevatten voor parallel gebruik, twee stangen voor een kruis of zelfs drie stangen voor een dubbel kruis. Tijdens uw bestelling bij ons hoeft u alleen het buitenformaat op te geven, d.w.z. de gewenste lengte en breedte van het spieraam, en hoeft u zich geen zorgen te maken over hoeveel dwarslatten er nodig zijn.

Een spieraamset bestaat uit spielatten, spieën en eventueel een of meerdere dwarslatten.

Dit gereedschap hebt u nodig voor de montage

Hebt u de complete spieraamset voor u liggen en bent u klaar voor de montage? Voor een succesvolle montage hebt u ook het volgende nodig:

  1. een hamer, bij voorkeur een rubberen hamer
  2. een plat stuk hout
  3. een groot en stevig oppervlak om op te werken (tafel)
  4. een geodriehoek, optioneel

Tip AllesLijsten.nl: Bedek de ondergrond met een schone doek als u van plan bent om na de montage een doek op het spieraam te spannen. Als u alle benodigde elementen plus gereedschap bij de hand hebt, kunt u beginnen met het in elkaar zetten van het spieraam.

Stap 1: De latten klaarleggen

Leg de losse spielatten en de afzonderlijke dwarslatten op tafel zoals u ze later in elkaar gaat zetten. Let tijdens deze stap op de uiteinden van de spielatten waar de spielattenfabrikant de tand en groef heeft gefreesd.

Dankzij het tand- en groefsysteem is de montage makkelijk; de uiteinden kunnen met de hand in elkaar worden gestoken. Bovendien zijn de uiteinden in verstek gezaagd, d.w.z. onder een hoek van 45 graden. Voor de dwarslatten freest de leverancier op het juiste punt een groef in de binnenkant van de spielatten. De dwarslatten kunnen er, net als de spielatten, gewoon worden ingeschoven. Plaats ook de dwarslatten in de daarvoor bestemde positie.

Steek de spielatten met een beetje kracht in de groef.

Stap 2: De spielatten in elkaar steken

Als u eenmaal hebt begrepen hoe de losse latten en stangen in elkaar passen, kunt u ze in elkaar zetten. Steek eerst met de hand twee van de vier spielatten aan de uiteinden met tand en groef in elkaar. Breng daarna de stangen aan, ook met de hand. Sluit het spieraam met de laatste twee spielatten door ze ook in elkaar te steken.

Stap 3: De spielatten zuiver in verstek krijgen

De structuur is nog niet stabiel, tand en groef zijn met de hand in elkaar gezet, maar komen nog niet helemaal samen in het verstek van 45 graden. Daarom treden in stap 3 de rubberen hamer en het platte stuk hout in actie! Plaats het platte stuk hout ter bescherming tussen de spielatten en de rubberen hamer. Dit absorbeert de schok van het hameren.

Spielatten zijn gemaakt van zacht en licht naaldhout en hoewel al onze spieramen van massief hout zijn gemaakt, zijn ze minder stevig dan spielatten van loofhout. Het naaldhout is lichter en daarom beter voor zwaardere olieverf- en acrylschilderijen die ook ingelijst moeten worden. Voordeel van de montage met het tand- en groefsysteem: U hebt geen lijm of spijkers nodig.

Met een rubberen hamer slaat u de spielatten op hun plaats.

Stap 4: De rechte hoek controleren

Stap 4 is bedoeld ter controle: Zijn de spielatten in een hoek van 90 graden gemonteerd? U kunt dit controleren met een geodriehoek of door de vier hoeken van het spieraam in de hoek op het tafelblad te leggen. Ligt het spieraam netjes op het tafelblad?

Alternatief kunt u het spieraam ook tegen de muur plaatsen en de hoek controleren met die van de vloer naar de muur. Vergeet deze controlestap niet uit te voeren, want het is makkelijker om een spieraam met een rechte hoek op te spannen met een doek. Bovendien zal alleen dan het inlijsten met een baklijst lukken.

Met behulp van de tafelrand controleert u de rechte hoek.

Wat doe ik met de wiggen?

Als u alle stappen hebt doorlopen, hebt u een stevig en schoon spieraam. Het is nu klaar om opgespannen te worden met een doek. De houten wiggen komen pas in actie als het canvasdoek op de houten structuur is gespannen. Ze dienen om het doek op te spannen. Hoe dit werkt, leggen we uit in het artikel "Een doek opspannen op een spieraam".

Ons team van AllesLijsten.nl wenst u veel plezier.

Verder van deze thema