Categorieëen

Het correct lamineren van beelden en foto's

Hebt u er wel eens van gehoord dat u foto's en posters op een stevig karton of op een lichte, dikke plank kunt plakken? Het lamineren van motieven heeft vele voordelen- naast meer stabiliteit is een mooiere afwerking een groot pluspunt. Dankzij onze instructies en de verklarende video, kunt u uw foto zelf opplakken, zelfs zonder ervaring of gereedschap. Wat lamineren is, hoe de techniek werkt en waarom u uw foto beter op een stevige ondergrond plakt, kunt u hier lezen.

Wat is lamineren?

Lamineren is een vakterm die wordt gebruikt in de textielindustrie, in het boekwezen en bij het inlijsten. In principe verwijst het naar een techniek waarbij verschillende lagen stof of papier op elkaar worden geperst of gelijmd. Dankzij de laminering wordt een dunne, fragiele of zachte stof vormvaster en steviger.

In de textielindustrie is het gebruikelijk om lijm of druk en warmte te gebruiken om een verbinding tussen verschillende stoffen tot stand te brengen. Bandages en tapes zijn een voorbeeld van zo'n textielverbinding, waarbij dunne gaasverbanden worden gelamineerd op siliconen kussentjes of elastaan.

In het boekwezen worden lamineringen bij het boekbinden toegepast als stabiele kartonnen omslagen met foliegelamineerd afdrukpapier of ander omslagpapier. Het decoratieve drukpapier waarmee onder meer notitieboekjes en jaarplanners worden versierd, wordt op de kartonnen boekomslagen gelamineerd.

Bij het inlijsten is het gebruikelijk om grote motieven zoals posters of panoramafoto's te lamineren. Naast karton dat aan één zijde is voorzien van een zelfklevende laag, zijn ook lichtgewicht schuimplaten, dunne houten platen, platen van alu dibond en acrylglas geschikt om motieven op te plakken.

Waarom moet ik mijn motief lamineren?

Vanaf het formaat 30 x 40 cm is het beter foto’s en posters op een lichte, dikke plaat te plakken. Deze drie redenen spreken voor lamineren:

  • Gelamineerde motieven zijn bestendiger en scheuren minder snel.
  • Motieven die op een dragerplaat zijn geplakt, zien er door de grotere stevigheid kwalitatief mooier uit en weerkaatsen het licht minder onregelmatig.
  • Door de stabielere en stijvere ondergrond gaat het motief in de lijst niet meer bobbelen: Zelfs stevig ingelijst achter een passe-partout en in een fotolijst met een lage sponning die met stevige zwenkveren kan worden gesloten, kan het motief na verloop van tijd gaan bobbelen. Lamineren voorkomt dit.

Een geslaagde laminering van het motief op een zelfklevend karton of een andere fotohouder zorgt voor een aantrekkelijk resultaat- foto's, posters of puzzels zien er professioneler uit en kunnen beter worden bewaard en gearchiveerd.

Info: Lamineren is vaak het voorstadium voor het inlijsten, maar posters die op een bijzonder stevige ondergrond zijn geplakt, kunnen zelfs zonder lijst worden opgehangen.

Grote posters kunnen ook zonder lijst worden opgehangen als ze goed gelamineerd zijn.

Handleiding voor het lamineren van motieven - hulpmiddelen en werkstappen.

Professionele lijstenmakers, fotografen en galeriehouders plakken motieven en foto's vanaf een bepaald formaat op een stevige ondergrond. Ook u kunt deze techniek leren en thuis zonder problemen uitvoeren- zonder luchtbellen of een scheef gelamineerd motief. Alles wat u nodig hebt en hoe u te werk gaat, leest u hier:

U hebt de volgende 5 hulpmiddelen nodig:

  • katoenen handschoenen
  • een zachte, pluisvrije doek
  • een stevige ondergrond
  • een zelfklevend lamineerkarton of foam board
  • het motief dat u wilt opplakken.

In 6 eenvoudige stappen een gelamineerd motief:

1.: Trek de beschermfolie die de zelfklevende laag bedekt aan één van de twee kortere zijden 2 cm af en vouw om.

2.: Leg het motief op het lamineerkarton (nog niet op het zelfklevend oppervlak zelf) met de randen perfect op elkaar.

3.: Trek nu het op het karton gelegde motief over het vrijgemaakte zelfklevende oppervlak en leg het voorzichtig tegen de buitenrand van het karton.

4.: Strijk nu - bij voorkeur van het midden naar buiten - met uw vingers over het deel van het motief dat op het 2 cm brede zelfklevende oppervlak ligt.

5.: Til het nog niet vastgelijmde deel van het motief op, trek de beschermfolie nog 2 tot 4 cm verder van de zelfklevende laag af en druk het motief met de pluisvrije doek aan.

6.: Verwijder geleidelijk meer van de beschermfolie en strijk tegelijkertijd het motief stukje voor stukje glad met de doek.

Het resultaat is een glad en gelijkmatig gelamineerd motief dat niet meer bobbelt in de lijst en minder reflecteert.

Video: Hoe kan ik een motief op de juiste manier opplakken?

Welke motieven opplakken en welke niet?

Deze motieven zijn geschikt om te lamineren: Posters en foto’s vanaf een formaat van 30 x 40 cm, puzzels, Diamond Painting motieven en collages van papierresten, restjes stof, steentjes, kralen, draadjes, veertjes en andere knutselspullen die het motief zwaarder maken. Aquarellen, schetsen en tekeningen die veilig opgeborgen zitten in de kunstmap maar niet de aandacht krijgen die ze verdienen als ze ingelijst aan de muur zouden hangen, kunnen ook zonder problemen op karton of schuim worden geplakt.

Niet geschikt zijn dure kunstwerken en unieke exemplaren die voor u een grote persoonlijke waarde hebben. De motieven kunnen niet meer van de dragerplaat worden verwijderd.

Tip: Behang, inpakpapier, servetten of Japans papier zijn een ongebruikelijke wandversiering, maar hun patronen en kleuren zijn vaak heel decoratief. Zodra deze dunne papiertjes of stofjes op een stevige ondergrond zijn gelamineerd, hebt u een geweldige wanddecoratie!

Kleurrijke servetten ontplooien hun decoratief potentieel wanneer ze gelamineerd zijn.

Motieven opplakken met lamineerkarton

Voor het opplakken komen verschillende dragerplaten in aanmerking zoals hout, acrylglas, alu dibond of passe-partoutkarton. Als u nog geen ervaring hebt met het opplakken van motieven, raden wij u aan te kiezen voor zelfklevend lamineerkarton van houtpulp of voor speciale, zelfklevende lichtgewicht schuimplaten, ook wel foam board, foam core of lichtgewicht plaat genoemd. Voor een motief met een groter formaat en gewicht (bijv. puzzels of Diamond Painting motieven), raadt het team van AllesLijsten aan te kiezen voor een zelfklevende lichtgewicht schuimplaat, die iets dikker is dan lamineerkarton en daardoor stijver en vormstabieler.

Zoals in de video te zien is, is deze professionele ondergrond omwille van de beschermfolie het gemakkelijkst te hanteren. Bovendien zijn de lijmen en materialen die bij de lamineerkartons en -platen worden verwerkt zuurvrij, zodat het daarmee opgeplakte motief niet voortijdig veroudert.

Lamineerkartons en zelfklevende foam boards zijn op maat verkrijgbaar, in veel verschillende standaardformaten of als hele platen die u zelf met een stanleymes op maat kunt snijden.

De dikte van de kartons varieert tussen 0,8 mm, 1,4 mm en 2,5 mm, terwijl lichtgewicht schuimplaten ,et ca. 5 mm meestal dikker zijn. Bij het inlijsten van de motieven moet u dus rekening houden met deze dikte en een lijstprofiel kiezen met een overeenkomstig hoge sponning.

Dit doet u beter niet: MDF-platen zijn smalle en stabiele platen van gelijmde houtvezels- schijnbaar ideaal voor dit doel. De houtlijm is echter meestal niet zuurvrij, zodat het motief niet rechtstreeks en permanent op een MDF-plaat mag liggen.

Lamineerkartons en foam boards zijn verkrijgbaar in verschillende diktes.