Categorieëen

Baroklijsten
Lijsten in het antieke en barokke style

Lijsten in het antieke en barokke stijl

Bijna geen enkel ander beeld en fotolijstje straalt luxe uit, zoals een barok lijstje. Deze uiterst waardevolle frames hebben een lange geschiedenis. De naam van dit omlijstingobject bevat al een aanduiding van de oorsprong: in de barok. Beeldlijsten zijn vaak de directe uitdrukking van de tijd waaruit ze zijn ontstaan. De onmiskenbare creatieve middelen en de unieke esthetiek van barokke lijsten is een van de meest opvallende voorbeelden. Tegenwoordig is het vaak moeilijk om vast te stellen aan welk tijdperk bepaalde modellen herinneren, omdat de aangrenzende stijlen uit verschillende tijdperken populair zijn. Met antieke barokke lijsten heeft echter bijna niemand nog een lange tijd nodig om de opvallende verschijningsvorm van een barok ontwerp te laten zien. Maar wat maakt de barokke lijst zo populair, waarom heeft het tijdperk zo'n naam en hoe kwamen de ornamenten plotseling op de lijst? Deze vragen worden hieronder beantwoord.

De barokke tijdperk - Na de Renaissance

De kunsthistorische fase na de Renaissance, die begon rond 1575 en duurde tot ongeveer 1770, staat bekend als de barokke periode en is ontstaan in Italië. De lijsten met dezelfde naam stammen uit dezelfde periode en zijn voor velen tot op de dag van vandaag de dag het synoniem voor lijstjes. Inderdaad werd de kracht van de picturale kunst in de barokke periode oorspronkelijk gebruikt door katholieken als tegenhervorming, die de katholieke kerk met haar prachtige vormen onderscheidde van de sobere voorstellingen van protestanten.

Het begin van het barok kwam met drie artistieke vertegenwoordigers voor dit tijdperk bij uitstek: Caravaggio, A. Carracci en Gian Lorenzo Bernini. Deze schilders toonden een nieuwe artistieke voorstelling die grotendeels realistisch was en tot dan toe niet in deze vorm had bestaan. Het dynamische karakter van hun werken en van het barok in het algemeen is ook terug te vinden in de architectuur en de beeldhouwkunst en niet in de laatste plaats in de barokke lijsten.

Terwijl de renaissancekunst nog steeds duidelijk gestructureerd was en eenvoudige vormen en hanteerbare structuren liet zien, brak de barokke kunst met deze bestaande vormen en vertrouwde meer en meer op weelderige en verdwenen vormen om zichzelf te definiëren als een onafhankelijk en nieuw genre. Tot op zekere hoogte werden de bekende vormen uit eerdere tijdperken overgenomen en tot het uiterste geduwd om een nieuw designhoogtepunt te produceren. Precies hetzelfde is te herkennen aan het barokke frame. Omdat kunst een grote rol speelde, waren lijsten van groot belang. In het barok vloeiden architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst samen tot een geweldig geheel. Daarom was de lijst zo belangrijk en moest het een zo majestueus mogelijk thuis zijn voor een kunstwerk. Prachtig en weelderig design was van groot belang en ook gouden decoraties werden vaak gevonden op dergelijke lijsten.

De kunst van Barok

De barok was een tijdperk waarin de heersers grote kastelen wilden bouwen, weelderige feesten wilden vieren en genieten van uitbundige vormen. Dus waren ook rijkelijk versierde lijsten niet zeldzaam. Musea tonen vandaag nog steeds schilderijen ingelijst in dergelijke lijsten, meestal in zeer grote formaten. Goud werd vaak gebruikt voor de versiering van de lijststroken, wat de handgesneden ornamenten en figuren nog meer accentueerde.

In de barokke tijd was de prachtige verschijning in elk gebied aanwezig. Veel voorkomende motieven van de kunst waren weelderige lichamen, rijk gedekte tafels en ronde, sensuele vormen, die werden uitgedrukt met fijn gedekte penseelstreken en dikkere en diepere kleuren. De bijpassende lijst bij deze schilderijen kwam precies overeen met dit model en was zelf een artistiek object. Ronde patronen en een rijk reliëf waren de standaard. De hoeken van de lijsten waren vaak versierd met ornamenten die doen denken aan planten en goudglanzend goud. Bovendien bestonden de lijsten niet alleen uit vier stroken. De decoraties werden met name in de hoogwaardige lijstenkunst over de hoeken verwerkt. Dit betekende dat de hoeken niet scherpkantig en abrupt geaccentueerd waren, maar verborgen door ongebruikelijke en decoratieve patronen. Dit is hoe eye candy bij uitstek is ontstaan.

Baroklijst van Walther

Baroklijst van FDM

Barokke kaders in de huidige woonkamer

Veel esthetische favorieten uit de geschiedenis zijn vandaag de dag niet meer zo populair als toen of dienen vandaag de dag niet meer hetzelfde doel als voor barokke lijsten om de macht weer te geven. De barokke lijst is echter tot tot op heden een populair object gebleven en is ook te vinden in de moderne woonkamer, omdat het niet alleen visueel uitstekend is, maar ook het ingelijste beeld beschermt.

Hoewel het uiterlijk van een barokke lijst zonder twijfel antiek is, heeft de barokke, bijna overdreven pracht en praal nog steeds iets unieks en bijzonders. Maar één ding is gebleven: de prachtige architectuur. Tot op de dag van vandaag zijn er barokke lijsten die versierd zijn met echt goud. Dergelijke vergulde lijsten behoren tot de meest waardevolle lijsten op de markt. Daarnaast is een combinatie met antieke meubels, maar ook met een modern interieur mogelijk. Daarom kunnen foto's ook worden ingelijst en een absolute blikvanger worden met een barokke lijst. Zo komt het voor dat deze grens uit het verleden een kers op de taart is geworden met stijl in het moderne huis.

Hoe krijgt u het perfecte barokke frame thuis?

Ook vandaag nog hechten sommige merken veel belang aan perfectie in vakmanschap, wat resulteert in een uitstekende selectie van authentieke barokke lijsten. Een deel van de frames zijn over de hoeken bewerkt, terwijl de eenvoudigere modellen op opvallende leesten zijn gezet. De uitgebreide productie is een zeer bijzonder domein van de kunst van het inlijsten. Er zijn nu lijsten in barokke stijl voor elk budget. Natuurlijk is de massief houten versie een keuze waar u lang plezier van zult hebben. Maar ook voor het kleine budget zijn er goede imitaties van kunststof te vinden, die op het eerste gezicht nauwelijks verschillen vertonen met het hogere kwaliteitsmodel. Het aanbod aan ontwerpen van barokke lijsten is groot. Van zeer sierlijke en zeer glanzende varianten tot meer discrete modellen in een donkerbruin met gouden rand, alles is aanwezig. Daarom kan de liefhebber van de wat onopvallender optiek hier ook iets vinden. Voor barokke lijsten geldt echter het volgende: het kan nooit te pompeus of te goudkleurig zijn. Met een barokke lijst kan men gemakkelijk overdrijven zonder een kitscherige indruk te maken.

Baroklijst van Creativ

Versieringen

Acanthusversiering

Acanthus is een plantengeslacht. Er zijn ongeveer 30 verschillende soorten van dit type groene plant, waarvan de distelachtige bladeren er allemaal anders uitzien. Het lijkt misschien vreemd dat we hier in eerste instantie verslag doen van bladeren. Als je echter een typisch barokke lijst van naderbij bekijkt, wordt duidelijk dat deze versie hier zijn rechtvaardiging vindt. Het ornamentele ontwerp op het houten frame in barokke stijl toont acanthusbladeren. Deze zijn vaak ontworpen als friezen of ranken en strekken zich uit over de hoeken van een schilderijlijst of wel over het hele laatste. Dit type frameontwerp was vooral in de barokke periode in Europa bijzonder populair. In de VS wordt vooral in het "Midwest" nog steeds veel graan en tarwe verbouwd. Daarom werden de schilderijlijsten uit deze kamer vaak versierd met graanpatronen die aan deze planten doen denken.

Interessant feit:

De naam Barok komt uit het Portugees en staat voor een gedeformeerd parel, die de representative en sensueel kracht van de kunst bedoelt.

 

Verder van deze thema